Uw zoekacties: Archief Vereniging van handelswerkers te Kampen, 1886-1888

00339 Gemeentelijke Sociale Dienst Kampen (GSDK), 1925-1975

beacon
 
 
Inleiding
Geschiedenis van de organisatie
00339 Gemeentelijke Sociale Dienst Kampen (GSDK), 1925-1975
Inleiding
Geschiedenis van de organisatie
Op dinsdag 9 juni 1925 werd de eerste vergadering gehouden van de raadscommissie voor Maatschappelijk Hulpbetoon. De voorzitter spreekt op die vergadering de volgende hoop uit: 'Dat deze commissie geen permanent karakter zal krijgen, want dit zou een bewijs zijn, dat nog geen normale maatschappelijke toestanden waren ingetreden.' Het eerste jaarverslag van de 'dienst' voor Maatschappelijk Hulpbetoon, werkverschaffing en Steunverlening is van 1933. Met ingang van 1 november 1932 is het Burgerlijk Armbestuur opgeheven en zijn de werkzaamheden van deze instelling opgedragen aan de secretarie. Dat gebeurde omdat de uitgaven van het Armbestuur een zodanige hoogte hadden bereikt, dat men het beheer rechtstreeks onder B. en W. wilde brengen. Men verwachtte van de reorganisatie een beperking van de uitgaven. Aan de vierde afdeling van de secretarie werd het sociale werk opgedragen. Deze afdeling was tevens belast met de controle op de gemeentefinanciën en belastingen. Deze vreemde combinatie van werkzaamheden bleek op den duur grote bezwaren te hebben. Dit heeft ertoe geleid dat met ingang van 1 januari 1939 een dienst voor Sociale Zaken werd opgericht; waaronder begrepen Maatschappelijk Hulpbetoon. Een tak van dienst overeenkomstig artikel 252 van de Gemeentewet.
De reorganisatie van 1932 geschiedde op grond van financiële overwegingen. Die van 1939 vond plaats om practische redenen. Er zijn geen aanwijzingen gevonden dat ook sociale overwegingen een rol hebben gespeeld. In 1954 werd er een nieuwe beheersverordening voor de dienst vastgesteld. Van 1959 tot 1968 was het bureau van de Stichting Federatie van Overijsselse werkplaatsen gezeteld in het gebouw van de GSDK. De federatie directeur was de directeur van de GSDK en als zodanig verantwoordelijk voor de administratie.
Alle taken van de sociale overheidszorg werden uitgevoerd. Speciale vermelding verdienen de volgende onderdelen, omdat ze een grote druk uitoefende op de capaciteit van de dienst:
uitvoering van de Zuiderzeesteunwet;
bestrijding van de grote werkloosheid in de jaren dertig;
hulpverlening aan inwoners van Schokland;
hulpverlening aan vluchtelingen en evacué's tijdens de Tweede Wereldoorlog;
probleem van de huisvesting na de Tweede Wereldoorlog.
Op 1 januari 1945 was de heer H.H. Noorman directeur en waren er elf ambtenaren in dienst. Op 19 juni 1959 werd het nieuwe kantoorgebouw Vispoort 1 ingebruik genomen. Dat was een groots moment, omdat het pand Nieuwe Markt 2 al jaren niet meer voldeed aan redelijke eisen.

Bij het van start gaan van de dienst in 1925 had de gemeente Kampen 19.919 inwoners. Dat aantal was in 1975 gegroeid tot 29.617. In 50 jaar tijd dus een bevolkingstoename van bijna 10.000 personen. Dat betekende een taakverzwaring voor de dienst en zodanig nog niet het gehoopte tijdelijke karakter van de sociale zorg voor de inwoners waarover in het begin van deze inleiding werd gesproken.
Geschiedenis van het archief
Registratuur
Archief
Verantwoording van de bewerking
Waarom bewerken
Inventarisschema
Beschrijving en selectie
Periodisering
Aanwijzingen voor de gebruiker
Inventaris

Kenmerken

Datering:
1925 - 1975
Omvang:
11 m.
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.