Uw zoekacties: Archief Vereniging van handelswerkers te Kampen, 1886-1888

00208 Christelijke Academie voor Journalistiek te Kampen, 1979-1986 (1988)

beacon
 
 
Inleiding
Inleiding
00208 Christelijke Academie voor Journalistiek te Kampen, 1979-1986 (1988)
Inleiding
Inleiding
Een bewijs dat de verzuiling in Nederland ook in het onderwijs tot ver na de Tweede Werldoorlog kenmerkend aanwezig was kan gevonden worden in de manier waarop in korte tijd vijf academies voor de journalistiek ontstonden. Naast de Algemeen Bijzondere in Utrecht (1966), de Evangelische in Amersfoort (1979) en de Katholieke in Tilburg (1980) ging op 1 augustus 1981 in Kampen de Christelijke Academie voor Journalistiek (CAJ) met een zeventigtal studenten van start. De geschiedenis van de CAJ is een korte omdat de academie al vijf jaar na oprichting opging in de Christelijke Hogeschool Windesheim in Zwolle.
Journalisten werden opgeleid in de richtingen Geschreven Pers, Radio/Televisie en Voorlichting/PR. Pas in 1983 kwam het eerste leerplan gereed. Dit had nogal wat voeten in aarde, met name over het punt hoe de christelijke identiteit van de school tot uiting moest worden gebracht. Problemen tussen het bestuur en de eerste directeur, de theoloog drs G.C. de Haas, leidden tot zijn vertrek. Hij werd opgevolgd door een interim-directie, waar ook de latere directeur drs N. Drok deel van uitmaakte.
Bij de start in 1981 werd de school voorlopig ondergebracht in de noordvleugel van de Van Heutszkazerne in Kampen. In februari 1982 brandde die vleugel uit en werd het zogenaamde Torengebouw van de Van Heutszkazerne betrokken. Door de groei van de studentenaantallen moest op termijn al weer worden uitgekeken naar andere huisvesting. Voorlopig moest men genoegen nemen met een aantal dependances. Pas in 1989 had de verhuizing van Kampen naar de campus in Zwolle plaats.
De school ressorteerde onder de Stichting 'Christelijke School voor Journalistiek en Massacommunicatie te Kampen'. De organistaie van de stichting kende verschillende bestuurslichamen: een stichtingsraad waarin een brede vertegenwoordiging van het protestants-christelijke maatschappelijke en het journalistieke veld plaats hadden. Het doel van deze stichtingsraad was het handelen van het bestuur van de school in over

Kenmerken

Datering:
1979 - 1986
Omvang:
2,5 m.
Openbaarheid:
Het archief is openbaar.