Lezing: Executie aan de Meppelerstraatweg uitgesteld

DEZE LEZING VAN 23 NOVEMBER WORDT UITGESTELD NAAR VOLGEND JAAR

 

Gekochte kaarten voor deze evenementen blijven geldig. Iedereen die een kaart heeft, wordt persoonlijk per email op de hoogte gehouden van de nieuwe datum.

 

De Tweede Wereldoorlog was bijna afgelopen. Toch werden er op de vooravond van de bevrijding, op 31 maart 1945, vijf mannen doodgeschoten aan de Meppelerstraatweg in Zwolle als vergelding voor een aanslag op een spoorbrug. Wilhelmus van Dijk, Hermanus Bosch, Willem Sebel, Johannes Muller en Berend IJzerman. Zij hadden allemaal gestreden tegen de gehate bezetter en waren voor verschillende vergrijpen vastgezet: Wapenbezit, spionage of hulp aan onderduikers. Zij zouden de doodstraf krijgen voor wat zij hadden gedaan.

Ter nagedachtenis aan hun offer werd er een monument geplaatst op de Meppelerstraatweg en is er jaarlijks een herdenkingsplechtigheid. Maar wat was er werkelijk gebeurd die fatale ochtend? Wat was er misgegaan en wat had plaatsgevonden, waardoor zij daar terechtgesteld werden? Aan de hand van nooit eerder verschenen foto’s, unieke bronnen, getuigenverhalen en nieuw archiefmateriaal uit Nederland en het buitenland worden de gebeurtenissen tot aan de fatale ochtend verteld en verklaard. Ook wordt het lot van de nabestaanden behandeld en wordt de executie in een bredere context geplaatst.

76 jaar geleden nog steeds een verhaal dat verteld moet worden

Op 31 maart 2021 is het 76 jaar geleden dat op de Meppelerstraatweg in Zwolle vijf mannen op een rij werden gezet en doodgeschoten door de Duitse bezetter. Met de bevrijding van Zwolle in aantocht, werden zij nog snel om het leven gebracht, om te voorkomen dat zij de bevrijding zouden meemaken: Hermanus Bosch, Wilhelmus van Dijk, Willem Sebel, Johannes Muller en Berend IJzerman.

Aan de hand van ooggetuigenverslagen, gesprekken met nabestaanden en ander archiefmateriaal, vertelt Samuel de Korte het verhaal van de vijf mannen en hun vrouwen.

📣 Praktische informatie 📣
UITGESTELD 🗓23 november 2021 - 🕗20.00 uur, inloop 19.30 uur
📌 De Stadskazerne, Oudestraat 216, Kampen
💰 Toegang: € 5,00 inclusief gratis pauzedrankje . 
💌 De kaartverkoop start later dit jaar.
ℹ️ Meer info over de lezing en het kopen van kaartjes: https://www.bibliotheekkampen.nl/agenda/volwassenen-18/169-executie-aan-de-meppelerstraatweg