Boekpresentatie Robert Terpstra

Graag nodigen wij u, namens AERIE Uitgevers, de auteur en het Stadsarchief Kampen uit voor de boekpresentatie van:  MISREKENING – Robert Terpstra op dinsdag 26 november 2019. 

datum: 26 november 2019
tijd: 16.00 uur (inloop vanaf 15.30 uur)
locatie: Johan van Mulkenzaal, De Stadskazerne (Oudestraat 216, Kampen)


Wij stellen uw aanwezigheid hierbij zeer op prijs en zien uit naar uw aanmelding via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Met vriendelijke groet,

Herman Broers, uitgever
Floris Joustra, directeur Stadsarchief Kampen

 

MISREKENING – Robert Terpstra


In het holst van de oorlog besluiten de jonge kleermaker Herman Vinke en zijn vrouw Jo Vinke-Groen het veilige Kampen te verruilen voor het gebombardeerde Rotterdam. Een enorme inschattingsfout blijkt al gauw en traumatische jaren volgen. De oorlog dwingt hen midden in de Hongerwinter tot een levensgevaarlijke vlucht.

Ondertussen is in 1941 vanuit Halifax (Nova Scotia) een konvooi met zeven schepen vertrokken. De drieduizend Canadese militairen aan boord, onder wie Leon Baker, hebben maar één doel: de bevrijding van Europa. Als huzaar Baker drieënhalf jaar later de IJsselkade in Kampen op stapt, weet hij waar hij al die jaren voor gestreden heeft. 

In Misrekening beschrijft Robert Terpstra niet alleen het lot van zijn grootouders en de bevrijders, maar ook dat van de Poolse partizaan, de verzetsman, de joodse onderduiker, de soldaat en de generaal, zowel aan geallieerde als aan Duitse zijde. Dat niets in een oorlog voorspelbaar is, blijkt niet alleen uit de misrekening van de Vinkes maar ook die van een Nederlandse kolonel en een groep Amerikaanse vliegers waardoor Rotterdam tot twee keer toe zinloos wordt gebombardeerd.
  Dit fascinerende boek onderstreept dat het onze plicht is de verhalen van de oorlog – ook 75 jaar na de bevrijding – door te blijven geven aan volgende generaties.

Programma boekpresentatie MISREKENING op 26 november 2019


15.30 uur Zaal open
16.00 uur Aanvang en welkom door uitgever Herman Broers (AERIE Uitgevers) mede namens
Stadsarchief Kampen
16.10 uur Toelichting totstandkoming boek door auteur Robert Terpstra
16.25 uur Uitreiking eerste exemplaren door de auteur aan o.a. Bort Koelewijn, burgemeester
van Kampen, en Warner Pap (1927) die op 17 april 1945 de Canadese bevrijders met zijn punter de IJssel over voer
16.35 uur Afsluiting door burgemeester Koelewijn
16.45 uur Borrel met boekverkoop

NUR: 680, ISBN: 978-90-827367-2-4, Formaat: 13,5 x 21,8 cm staand, 204 pag., geïllustreerd, winkelprijs: € 17,95

 

Bijschrift foto: De bevrijding van Kampen op 17 april 1945. Drie Canadese militairen, onder wie Leon Baker, steken samen met ‘tolk’ Frans de Hosson de IJssel over met de punter van de 17-jarige Warner Pap. Foto uit de collectie van het SNS Historisch Centrum - Frans Walkate Archief)