Kom je bij ons werken?

Ben jij een echte archiefprofessional met een goed ontwikkeld gevoel voor cultuurhistorisch erfgoed en archieven? En ben je een servicegerichte, communicatieve ondersteuner pur sang? Dan gaan we graag met jou in gesprek voor de functie van:

Archief- en studiezaalmedewerker

vakspecialist D | 32 uur per week

In deze functie kom je steeds opnieuw in aanraking met het verleden van stad en gemeente Kampen. Je vervult een centrale rol in het kleine en hechte team van het Stadsarchief Kampen, en werkt vanuit de indrukwekkende Stadskazerne aan de Oudestraat. De collega’s van het Stadsarchief zijn gericht op samenwerking en hebben bij uitstek behoefte aan een nieuwe, professionele teamspeler.

 

Stadsarchief

In het Informatiecentrum (studiezaal) van het Stadsarchief Kampen geven we uitvoering aan de wettelijke taak om de openbare archieven die worden beheerd door de gemeente Kampen kosteloos aan het publiek ter inzage te kunnen geven. Vanwege corona is de studiezaal thans alleen op afspraak geopend, op dinsdag en donderdag van 09.00 tot 16.00 uur.

De dienstverlening aan het publiek in de studiezaal vereist professionele kennis van de beheerde archieven, zoals die van de historische bevolkingsadministratie, het notarieel archief, het oud-rechterlijk archief en de bouwvergunningen. Basiskennis van oud-schrift of paleografie is een pré.

De dienstverlening vereist in algemene zin het vermogen mee te denken met de vraagstelling van bezoekers, en belangstelling voor de historie van Kampen.

Verder help je mee bij het beantwoorden van interne vragen vanuit de ambtelijke dienst en externe vragen vanuit het publiek, en begeleid je enkele van onze vrijwilligers. Als applicatiebeheerder van ons archiveringssysteem Mais-Flexis krijg je een belangrijke stem in de verdere digitalisering van onze collectie, toegangen en dienstverlening. Incidenteel en steeds in overleg met onze inventarisator inventariseer je kleinere archieven en collecties.

Het Stadsarchief staat voor de grote uitdaging om de collectie, toegangen en dienstverlening in de komende jaren veel meer te gaan digitaliseren. Dit krijgt zijn weerslag op vrijwel alle taakgebieden en zal van de medewerkers veel aanpassingsvermogen vragen.

 

Stadskazerne

Het Stadsarchief is gehuisvest in een voor Kampen iconisch gebouw en heeft hier de beschikking over een modern Informatiecentrum voor bezoekers. Onze ruime archiefbewaarplaats is zorgvuldig ingericht. De kantoortuin voor medewerkers wordt gedeeld met collega’s van de Bibliotheek.

Onze locatie in de Stadskazerne vraagt dat je je tegenover het publiek als gastheer of gastvrouw kunt opstellen. Het Stadsarchief verzorgt vaak publieksactiviteiten in en bij de Stadskazerne. Alle collega’s dragen daaraan bij, soms ook buiten reguliere kantoortijden, en dat verwachten wij ook van jou.

Het Stadsarchief zoekt in de culturele en cultuurhistorische programmering verbinding met de andere ‘bewoners’ van de Stadskazerne: Bibliotheek, Stadsarcheoloog, Historische vereniging ‘Jan van Arkel’, RTV IJsselmond en Tourist Info. Daarbuiten wordt ook prettig en geregeld samengewerkt met de Stadsgehoorzaal, het Stedelijk Museum en het centrum voor kunst en kunsteducatie Quintus.

 

Wat wordt er van je verwacht?

 • Verrichten van studiezaaldienst

 • Verstrekken van inlichtingen uit genealogische en historische bronnen

 • Applicatiebeheer van het archiveringssysteem Mais-Flexis

 • Vakinhoudelijke begeleiding van vrijwilligers

 • Inventarisatie van kleinere archieven en collecties

 • Ondersteuning bij publieksactiviteiten, soms ook buiten reguliere kantoortijden

Als archief- en studiezaalmedewerker ben je:

 • Taakvolwassen en accuraat, klant- en resultaatgericht
 • Gericht op samenwerken, en aanspreekbaar op je handelen en optreden

 • Communicatief en transparant, intern naar je collega’s en extern naar het publiek

 • Loyaal naar Stadsarchief en Stadskazerne

Wat breng je mee?

 • Minimaal MBO werk- en denkniveau

 • Aantoonbare ervaring met de genoemde taken en werkzaamheden

 • Opstelling als teamspeler en dienstverlenend naar collega’s, vrijwilligers en publiek

 • Flexibiliteit en aanpassingsvermogen

 • Het vermogen om te gaan met mensen met verschillende achtergronden

 • Goede beheersing van het Nederlands, zowel mondeling als schriftelijk

 • Twee referenties

De uit te voeren taken vereisen geregelde aanwezigheid in en kennis van de logistieke situatie van het Stadsarchief in de Stadskazerne, alsmede dagelijks ad hoc overleg met de overige medewerkers van het kleine Stadsarchief-team. Thuiswerken is voor deze functie feitelijk niet mogelijk.

 

Wat bieden wij?

Wij bieden jou eerst een contract voor één jaar met een proeftijd van een maand. Daarna bestaat de mogelijkheid van een contract voor onbepaalde tijd. De functie is gewaardeerd in functie-schaal 8. Afhankelijk van opleiding en ervaring bedraagt het salaris minimaal € 2.170,- bruto per maand en maximaal € 3.591,- bruto per maand bij een 36-urige werkweek.

Informatie over de arbeidsvoorwaarden en andere informatie vind je via deze link: https://www.kampen.nl/werken-bij-kampen.

 

Meer weten?

Voor meer informatie over deze functie kun je contact opnemen met Floris Joustra, directeur Stadsarchief Kampen, telefoonnummer 06 - 271 20 794.


Werkomgeving

De gemeente Kampen heeft met haar 54.000 inwoners en zo’n 450 medewerkers een mooie omvang. Groot genoeg om professioneel te kunnen zijn en klein genoeg om iedereen persoonlijk te kennen. Dat is wat ze ook belangrijk vinden in Kampen. Centraal staan professionaliteit en het verlenen van optimale dienstverlening aan burgers en organisaties, net als resultaatgericht werken op basis van vertrouwen. Kampen heeft hierop de laatste jaren echt koers bepaald. Voor de organisatie betekent dit een grotere focus op dienstverlening en omgevingsgericht werken. Voor de medewerkers gelden de principes eigenaarschap, minder hiërarchie en meer zelforganisatie.

Bovendien wil de gemeente Kampen een inclusieve organisatie zijn, in lijn met de ontwikkelingen in onze samenleving. Naast je talent en kwaliteiten breng je ook je eigen achtergrond en voorkeuren mee. We nodigen dus graag iedereen die voldoet aan het profiel uit om te reageren.

Voor meer informatie over werken bij de gemeente Kampen, bekijk de video: https://vimeo.com/370271056/ac749dea33.

 

Iets voor jou?

Herken jij je in onze organisatiefilosofie en in deze vacature, en voldoe je aan de functie-eisen, solliciteer dan vóór maandag 20 september 2021. Dit is de link naar de vacature op de website van de gemeente Kampen: https://ons.easycruit.com/intranet/kampen_internet/vacancy/2771701/199093

De eerste gesprekken zijn gepland in de werkweek van maandag 4 oktober 2021.

Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.