Maand van de Geschiedenis: Geluk

De weg naar geluk

Oktober is de Maand van de Geschiedenis, hèt grootste historische evenement van Nederland. In oktober spoelen we terug rondom het thema Geluk. Een maand lang brengen culturele instellingen uit het hele land de geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders.

In De Stadskazerne is de expositie ‘7000 jaren zang - kunst’ ter gelegenheid van 100 jaar DEV te bezichtigen. Zingen maakt veel mensen gelukkig. Door het te doen of door er naar te luisteren.

 

'Johan Cruijffje' van vijfhonderd jaar geleden

Vijfhonderd jaar geleden deed Desiderius Erasmus een ‘Johan Cruijffje’: ‘De belangrijkste voorwaarde voor geluk is dat je wilt zijn wat je bent.’ Vooruit, dan laten we de meester zelf ook aan het woord: ‘Om gelukkig te zijn, moet je iets doen waar je gelukkig van wordt.’
Geluk. Het begrip is, zoals een historicus ooit ‘de burger’ omschreef, zo ongrijpbaar als een paling in een emmer snot. Laten we het daarom stevig in Nederlands historische grond verankeren. In deze kleine reis door de tijd zal het geluk van de willekeur van de goden geleidelijk uit de hemel in onze handen dalen, tot het ons daar bijna weer ontglipt.

'De weg naar Geluk' is het thema-artikel van 2017 en in samenwerking met Historisch Nieuwsblad ontwikkeld. Het artikel hierboven is geschreven door historicus en journalist Marchien den Hertog.