Expo 30/9-30/11 'DEV: 7000 jaren zang-kunst'

Kamper mannenkoor viert 100 jarig bestaan

 Eén van de leden van DEV heeft als hobby beeldhouden met speksteen. Fotograaf Frits Felix legde 100 leden vast met hun hobby.

Eén van de leden van DEV heeft als hobby beeldhouden met speksteen. Fotograaf Frits Felix legde 100 leden vast met hun hobby.

Een eeuw geleden, op 2 januari 1917, met slechts zo’n twintig zangers, is het Christelijke mannenkoor ‘Door Eendracht Verbonden’ (DEV) begonnen.

Nu 100 jaar verder is het koor al decennia lang een toonaangevend mannenkoor met een unieke koorklank die in Nederland en tot ver daarbuiten wordt herkend. Het koor ontving dit jaar zelfs een Koninklijke Erepenning.

Het jubileumjaar wordt onder andere gevierd met bijzondere concerten en met een mooie expositie in De Stadskazerne.

Tot voor de oorlog was Kampen een stad van sigarenmakers. Elke vrijdagavond werd na een week van hard zwoegen de productie afgerekend; een belangrijk moment in een tijd van vaak bittere armoede. De spanning die daarbij werd gevoeld ontlaadde zich vaak in spontaan gezang. Dat gegeven vormde in die tijd vaak de basis voor menige zangvereniging. Zo ontstond ook ‘Het Bondskoor’, waar later DEV uit ontstond.

Opening expositie

Op zaterdagmorgen 30 september wordt de expositie feestelijk geopend door burgemeester Bort Koelewijn. Vanaf 14:00 uur 30 September is de expositie geopend voor het publiek.

In de expositieruimte van De Stadskazerne hangen foto’s van Frits Felix die de 100 leden van DEV heeft gefotografeerd met hun hobby. Verder is er een doorlopende videopresentatie te zien met interviews en concerten van vroeger en nu.

Ook is in de expositie ruimte ingericht voor historische stukken van het mannenkoor.

Koffieconcerten

Speciaal ter gelegenheid van deze jubileumexpositie zal door de dirigent Gerwin van de Plaats enkele koffieconcerten worden gegeven op de piano met solisten op zaterdagmorgen 7 oktober en zaterdagmorgen 25 november (10:30-11:30 uur) in De Stadskazerne.

De expositie is te bezichtigen van 30 september vanaf 14.00 uur tot en met 30 november 2017 tijdens openingstijden van de Bibliotheek.